Duurzaam

Hara bouw is gespecialiseerd in het van a tot z  opleveren van diensten in en om uw huis of gebouw. 

Eco2floor

Eco2floor

De basis van eco2floor is gemalen gegranuleerd hoogovenslak (GGBS), een zuiver restproduct uit de staalindustrie. Deze slakken werken als bindmiddel en vervangen het traditionele cement. Eco2floor is daardoor een milieuvriendelijke en duurzame gietdekvloer, waarbij nagenoeg geen CO2-uitstoot plaatsvindt in het productieproces.

Voordelen


Hoe ontstaat Eco2floor

Gegranuleerde hoogovenslak ontstaat door het heel snel afkoelen van de slak uit de hoogoven met een grote hoeveelheid water. Dit noemen we het granulatieproces. Bij het granulatieproces verandert de vloeibare slak in zogenoemd slakkenzand, een korrelig product met een korrelgrootte van 0 tot 2 mm. Door deze bewerking krijgt de slak ook een amorfe structuur. 

Advies

Wij als Hara Bouw adviseren een Eco2floor vloer in combinatie met vloerverwarming. Hierbij adviseren wij:

Wat we afraden is een houten vloer of een ander isolerende vloerbedekking.

Bamboe hout

Bamboe hout

Bamboe groeit over het algemeen veel sneller dan bomen, waardoor het ook sneller geoogst kan worden en sneller herstelt. Op die manier draagt baboe onder meer bij aan de bestrijding van de ontbossing van het tropisch regenwoud. Bamboe is zeer effectief in het voorkomen dat vruchtbare aarde wegspoelt. Dat komt doordat het zeer uitgebreide wortelstelsel van de bamboeplant de grond vasthoudt en zo erosie tegengaat. Net als andere grassoorten groeit bamboe aan de kap meteen door. Ook de wijze waarop bamboe wordt geoogst en geproduceerd, draagt bij aan zijn duurzame reputatie. 

Voordelen

De panda

De vraag hierbij is of de winning van bamboe ten koste gaat van het leefgebied van de panda. Dit is niet het geval aangezien de panda's in een beschermd en afgesloten leefgebied leven in China en hier dus niets van merken. Maar het geoogste bamboe komt uit de oostelijke provincies.

Onderhoud

Om te voorkomen dat uw bamboe gaat vergrijzen, is het belangrijk om goed te behandelen en te onderhouden. Net als bij elke houtsoort gaat ook bamboe namelijk na verloop van tijd vergrijzen. Dit is erg zonde natuurlijk en over het algemeen vinden mensen dit niet mooi. Wij adviseren om altijd een olie of beits te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor bamboe. Dan weet u namelijk zeker dat de hechting goed is en de stof goed aansluit op uw bamboe. 

Sedum

Sedum

De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dakbegroening. Sedum - ook wel vetkruid genoemd - is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden variëteiten. Vetplanten of succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Bij Sedum wordt water opgeslagen in de bladeren, daarom spreken we bij Sedum ook wel over bladsucculenten. 

Voordelen

Waar komt sedum vandaan?

Veel Sedumsoorten zijn van oorsprong te vinden met name in het Middellandse zeegebied. Maar ook in Noord-Afrika en Zuid-Amerika is Sedum vaak te vinden op droge en/of koude plaatsen waar water schaars kan zijn. 

Onderhoud

1. Dakinspectie: Inspecteer het Sedumdak minimaal 2 keer per jaar op ingewaaide onkruiden en verwijder deze ongewenste begroeiing handmatig. 

2. Bemesting: Een extensief groendak dient 2 keer per jaar voorzien te worden van bemesting. 

3. Bewatering: Een goed geworteld Sedumdak vereist geen extra water.